• Yunnan - Söder om molnen

    i en värld likt ingen annan
  • Yunnan

    Rubriktext
  • 1
  • 2

Bortom Pekings brus finns en hänryckande verklighet sprakande av färg som inte lämnar någon oberörd. I Kinas sydvästra hörn, på gränsen mot Tibet och Burma, ligger provinsen Yunnan. Den är bebodd av 26 etniska grupper och besitter en makalös natur skiftande från regnskog i söder till Himalayaberg i norr. Det är ett land där människor levt separerade från stadsmakterna, där tradition och kultur är skillnaden mellan liv och död men också det som fått dessa folk att blomstra. Vi erbjuder er nu att följa med oss till Himalayabergens sluttningar för en helt unik resa. Vi kommer ta er hem till riktiga människor, människor med kunskap och passion för sin matkultur och sitt levnadssätt. Genom maten kommer vi upptäcka en del av det riktiga Kina och få en inblick i en annan verklighet.

JAG FÖR DIG LÄNGRE, BORTOM STÄNGDA DÖRRAR

JAG FÖR DIG LÄNGRE, BORTOM STÄNGDA DÖRRAR

Jag som följer med er heter Ludvig Sääf. Med flerårig erfarenhet från Kina och dubbla masterexamina inom kinastudier har jag dedikerat mitt liv åt att studera och utforska Kinas matkultur och den ovärderliga kunskapskälla denna tradition för med sig. Jag kommer ge er den unika möjligheten att uppleva det som finns bortom storstäder, turistmål och guideböcker. Ni kommer att få nyckeln hem till mina vänner och till de platser där jag spenderat år av studier och arbetsliv. Jag kommer guida er till en okonstlad bild av det verkliga Kinas matkultur och hjälpa er förstå dess inneboende mening för människorna den tillhör.
Dag 1 - Ankomst Kunming
Dag 1 - Ankomst Kunming
Vi landar i Yunnans huvudstad Kunming, navet i den multikulturella provinsen som utgör Kinas sydvästra spets. Här börjar vi känna in det vilda Kina med en måltid helt i paritet med provinsens etniska anda. Daifolkets citrusstinna spökkyckling, Zangfolkets jakgrytor, Hanis vilda växter och Kunmings Gingkofrukter står på menyn när vi förundrats av mångfalden på den gamla Fågel- och Blomstermarknaden. När kvällen lagt sig varvar vi ner i ljusen av ett gammalt tehus vid den Gröna Sjöns förtrollande lotusblommor.
Dag 2 - Svamp
Dag 2 - Svamp
Inte nog med att Yunnan är ett kulturellt fyrverkeri, det är också en av världens mest artrika platser. Vi besöker den enorma marknaden för vilda svampar i stan och tillsammans med Fru Zhou botaniseras det bland tryffel och matsutake som sedan avnjuts i en lokal svamp-hotpot. Under dagen kommer vi också smaka på Yunnans paradrätt, Cross-bridge Noodles. En rätt bestående av en brännhet stenskål med buljong där ett tjog tallrikar med tunt skurna råa grönsaker, kött, vaktelägg och ätbara blommor tillsätts och tillagas vid bordet tillsammans med tjocka risnudlar. En rätt folk från hela Kina åker till Yunnan för att äta!
Dag 3 - Mot Dali - Möte med baifolket
Dag 3 - Mot Dali - Möte med Bai-folket
Vi beger oss mot resans huvudmål, byn Dali. Här på två tusen meters höjd blir närheten till Tibet och Himalaya påtaglig. Fru Klara Månen låter oss hämta andan samtidigt som hon introducerar oss till de som tämjt denna sydvästra ytterlighet, Baifolket - det vita folket. Bland grillade riskakor med fermenterade bondbönor och rosenfyllda bakverk lever detta folk i aktning till sin sjö med respekt för sitt berg. Med lokala specialiteter som wokade granatäppelblommor, tallskott med lagrat sidfläsk och äggkaka med jasmin slår vi oss till ro medan solen går ner bortom bergstopparna.
Dag 4 - Te
Dag 4 - Te
Få saker innehåller en sådan kinesisk romantik som te. Dali, en viktig knutpunkt på den södra sidenvägen och varifrån te ursprungligen kommer, ger ett ypperligt tillfälle att förlusta sig i denna uråldriga brygd. På sluttningarna av himalayabergens sista utpost plockar vi vårt eget te, behandlar det till färdig drickbar produkt och lär om teet i sin mest ursprungliga form. Som en extra bonus besöker vi fru Zhang som med hjälp av insekter och avståndstagande mot modern besprutning skapat en unik metod för en exklusiv form av oolong-te. Ett te fru Zhang gärna använder i sin matlagning och är hon på bra humör tillåts vi kanske smaka.
Dag 5 - Ost
Dag 5 - Ost
Som en kvarleva efter mongolisk invasion och buddistiska influenser har Baifolket utvecklat en helt unik ost. Mrs Zhang låter oss beskåda ”rushan”, tunn som papper, frasig som chips och med djup förankring i både sociala och religiösa riter. Det är bara en ost, men det är också så mycket mer än bara en ost. Vid Erhaisjöns norra spets ligger Dengchuan. Överblickandes den magnifika dalen möter vi Yali, en stark Baikvinna som värnar om Dalis välmående. Yali tillhör en skara för vilka ekologiskt är proxy och tradition livets rättesnöre. . Vi ser hur man värnar om sina pumpagödda grisar men också utvecklar sig med eftertanke för att möta den moderna tiden.
Dag 6 - Bergsfolkey Yi
dag 6 - Bergsfolket Yi
Tidigare härskare över Dali och kungadömet Nanzhao, men numera bortstötta till bergssidorna om de samma, bor Yifolket som i sina makalöst vackra dräkter bemästrat det karga landskapet. I byn Diaocao besöker vi Mr Qu med familj som förvandlar spartanska förutsättningar till en fest av vilda växter och traditionell snillrikhet. Här, bland solbrända lerväggar och jordstampade golv, är livet okonstlat och i nära samspel med naturen. När det inte finns någon marknad att handla från blir kunskap och förvaltande av omgivningen livsnödvändigt. Vi lär om hur man fångar vilda bin i husväggar, hur svinstia och torrdass ger eld i köket och om hantverk som en omistlig del av att träda in i vuxenlivet.
dag 7 - Det muslimska huifolket
dag 7 - Det muslimska huifolket
Få folkgrupper i Kina är så svåra att få tillträde till som de muslimska. Det är ett folk som levt lite avsides från övriga samhället men som därav också utvecklat en helt egen matkultur. Fröken Ma, tar oss till staden Yongping och låter oss få en unik inblick i Huiminoritetens liv. Färska nudlar, torkad krispig biff med friterad mint och den oförglömliga Yongpings gulbräserade kyckling är signaturrätter som kommer ge mersmak för snart återseende. Samma dag beger vi oss vidare mot Nuodeng, hem till den mest exklusiva skinkan i Kina. Här ställs lokala förutsättningar och snillrikhet på sin spets, för med byns eget salt och fläsk förädlas dessa av tidens kraft till en kulinarisk skatt helt i paritet med Pata negra. Vi spenderar natten i denna idylliska lilla by vid vilken floden karvat ut världens största naturliga Yinyang-symbol.
Dag 8 - Kinesisk medicin
Dag 8 - Kinesisk medicin
I Kina är gränsen mellan mat och medicin flytande, varje tugga när kroppen. Norr om Dali ligger Eryuan, här bor ”lilla riskornet”. Hon tar oss med på en resa ut i naturen och förklarar principerna med mat och traditionell kinesisk medicin. Mat är föda, njutning och näring som överskrider det fysiska och blir en balansgång i filosofin av Yin och Yang. Med oss hem plockar vi överlevnadstips för att undvika ”inre eld”, en viktig kunskap här i chilins hemtrakter. Bland Eryuans gränder ångar varma källor fram. Källor som livnär områdets djur men också ger traktens folk stilla ro och kroppslig njutning. Efter en dags lärande om matens medicin slappnar vi av med ett bad i de varma källornas helande vatten.
Dag 9 - Baifolkets festmat
Dag 9 - Baifolkets festmat
Bland fält av aubergine och bondbönor, inklämt mellan sjö och berg vid Drakens hamn, bor Yangqing, en passionerad man från Baifolket. Hör honom berätta om en plats och ett folk i förändring, om hur dagens jordbrukare slits mellan utveckling och modernisering. Framåt kvällen dukas det upp till fest med Baifolkets ”8 stora skålar”, en symfoni av det bästa dalen har att erbjuda. Dali är erkänt för sina läckra snacks och smårätter. Under dagen tar vi en djupdykning ner bland lila risplättar, risnudlar med fläsklägg och ärtgröt med friterade pannkakor toppade med chilipasta och sesam. Kanske vågar vi oss även på te med ost, valnötter och jujube?!
Dag 10 - Marlagning med Luxi
Dag 10 - Matlagning med Luxi
Morgonen ägnas åt den lokala marknaden. Vi plockar med oss råvaror hem till Luxi som lär oss förädla dessa till äkta kinesiska rätter. Vi lär oss grunder i kinesisk matlagning, behandling av ingredienser och de mest fundamentala smaksättningarna såsom sichuankökets grund: mala - en förförande symbios av brännande chili och bedövande sichuanpeppar. Religiös tro är centralt för Dalis befolkning och utgör en inkörsport för Buddhismen i Kina. Vi besöker lokala tempel, lär om en pragmatiskt sakral världsbild och om matens omistliga roll i religiösa riter. Dagen avslutas med en måltid i ett Buddhistiskt tempel. Helt i trons anda intas måltiden i tystnad och du bestämmer själv om du vill betala eller bättra på karman och hjälpa till i köket. Middag
Dag 11 - Erhai, sjön som livsådra
Dag 11 - Erhai, sjön som livsådra
Tvärs över sjön från Dali, i den gamla fiskebyn Shuanglang, möter vi den ärrade gubben Yang som låter oss beskåda Erhaisjön - Dalis livsådra. På menyn för dagen står sjöns läckerheter som förädlas med det sur-starka av chili, fermenterade plommon och kvitten, något som blivit regionens signum. Bland de trånga gränderna gömmer sig ångande bambutunnor och därjämte byns destilleri. Liksom temat i Nobelpristagaren Mo Yans bok ”Det Röda Fältet” går dagen i det destillerade durrans tecken. Vi lär oss om världens mest sålda destillat, baijiu, och även den lokala traditionen med fruktinfusioner på kvitten, goji och ginseng.
Dag 12-14 Peking
Dag 12-14 - Peking
Vi flyger mot Peking. Likt svart och vitt är denna världsmetropol en kontrast mot Dali och Yunnan. Men bland mäktiga skyskrapor och kommunistpartiets högsäte andas mittens rikes långa historia och tusentals år av exklusiv matkultur. Bland de få kvarvarande hutongerna, Pekings ikoniska gamla kvarter, avnjuter vi en riktig Pekinganka såsom den skall vara, med alla tillbehör och utan tillrättaläggningar. Sista dagen före hemresa finns möjlighet att besöka den kinesiska muren, den Förbjudna staden eller utföra aktiviteter efter önskemål.
Loading...