• Om oss

    Guidade matvandringar i Stockholm
  • 1

Vi på Food Tours Stockholm älskar god vällagad mat och bra restaurangupplevelser! Vi vill visa upp Stockholms fantastiska potential som matstad och matdestination och guidar dig till några av stadens absoluta pärlor där hjärta, yrkesstolthet, genuint kunnande och råvarufokus verkligen lyser igenom.

Erik

Erik Lennartsson   Svensk flaggaengelsk flagga
matguide och kemistuderande på KTH

Jag är vansinnigt intresserad av allt som har med mat att göra: smak, tillagning, råvaror, kulturellt, kemiskt, tekniskt...allt! Jag är vad man skulle kalla en riktig matnörd! Jag älskar också att förmedla mitt matintresse och att utbyta erfarenheter med andra.

Favoritmat
Mat lagad med kärlek, passion och kunnande. Rätter gjorda utifrån en klar idé, där smak och bra råvaror står i centrum.

Bakgrund
Under ett studieuppehåll började jag arbeta på Stikkinikki, en kedja av glasscaféer där man tillverkar sin egen glass. Där utvecklade jag en stor kärlek till mathantverk, härliga råvaror och skapande av oväntade men goda smakkombinationer. Jag insåg även hur mycket kemi det faktiskt är i matlagning. På Stikkinikki ansvarade jag också för alla glassprovningar, vilket gjorde att jag upptäckte hur kul och givande det är att förmedla kunskap och passion. Därefter började jag guida på Food Tours, vilket jag gjort sedan 2013.

Cathrine

Cathrine Schück   Svensk flaggaengelsk flagga
matguide, kock, författare, kostrådgivare och samtalsterapeut

Med min gedigna matbakgrund ligger det nära till hands att på matpromenaderna dela med mig till gästerna om min stora kärlek, passion och det jag brinner för i livet: den goda maten. Som en klok kock en gång sa till mig, "After love, there will always be cuisine".

Favoritmat
Jag älskar rawfood! Några exempel på det är sashimi på salmalax och nymalen råbiff på kött av bästa kvalitet.

Bakgrund
Född vid spisen och lärde mig gå mellan borden på mina föräldrars restaurang. Efter kockskola och journalistutbildning blev jag matskribent, och medverkade i de flesta stora svenska tidningar. Författare till 27 kokböcker, medverkar återkommande i tidningar och TV.

Fredrik

Fredrik Linse Svensk flaggaengelsk flagga
Grundare och matguide

Jag har alltid haft ett stort intresse för god och vällagad mat. Med åren har intresset tilltagit och under resor i Sverige och i fjärran länder har lokala matupplevelser alltid varit de mest minnesvärda höjdpunkterna. Nu vill jag hjälpa både boende i Stockholm och besökare att upptäcka matsverige, dess kvaliteter och mångfald.

Favoritmat
Svensk husmanskost ligger mig varmt om hjärtat men jag är även väldigt förtjust i mycket av vad de olika asiatiska köken har att erbjuda. Generellt älskar jag genuin mat som är vällagad och smakar gott!

Bakgrund
I över 20 år har jag drivit företag inom upplevelse- och servicesektorn. Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Jag startade Food Tours Stockholm år 2013, något som jag drömt om sedan jag upplevt en food tour i Bangkok för över 10 år sedan.

Gunilla

Gunilla Blixt  Svensk flaggaengelsk flagga
matguide och receptgranskare

All den kunskap om mat jag samlat på mig under mitt yrkesliv är bra att ha som bas när jag guidar såväl svenska som utländska gäster. Mitt specialintresse är svensk och nordisk mat.

Favoritmat
Som liten fick jag hjälpa min mormor att steka sotare av nyfångad Bråvikenströmming på järnspisen. Då föddes intresset för pinfärska råvaror. Jag äter helst det som är i säsong, för jag älskar att längta och att äta maten när råvarorna är som bäst.

Bakgrund
Mat och service har varit mitt levebröd i hela mitt yrkesliv och jag har över 20 år som matskribent med mig i bagaget. Jag är specialiserad på svensk och nordisk mat, och ägnar mig också åt receptgranskning för receptdatabaser, tidningar och bokförlag. Jag har guidat på matpromenader sedan 2014, och hos Food Tours sedan 2015.

Jonas

Jonas Bernander  Svensk flaggaengelsk flagga
matguide och manusförfattare

Att berätta historier, förklara samband och överhuvudtaget prata med människor är det roligaste jag vet. Det är en ära att få gestalta berättelsen om dagens svenska och stockholmska matkultur med dess djupa traditioner och moderna mångfald i skönt samspel.

Favoritmat
Jag slår gärna ett slag för det örtiga och chiliheta laotiska köket.

Bakgrund
Jag kommer ursprungligen från teatervärlden och sysslar också med manusförfattande.

Johanna

Johanna Toivola  Svensk flaggaengelsk flaggaitaliensk flaggafinsk flagga
matguide

God mat förgyller livet! Min önskan är att få fler att inspireras och upptäcka Stockholms fantastiska utbud. För mig är mat en helhetsupplevelse. Man äter med alla sina sinnen. Många av mina bästa minnen är just matupplevelser.

Favoritmat
Funktionell mat, eftersom jag alltid har haft ett stort intresse och en nyfikenhet för mat, kost och hälsa. Äter gott men inte bara för att bli mätt utan även för att må bra. "Let food be your medicine and medicine your food" som Hippokrates sa.

Bakgrund
Har en varierad bakgrund inom media och kommunikation, men halkade av en slump in i guideyrket och älskar det.

Ludvig

Ludvig Sääf  Svensk flaggaengelsk flaggakinesisk flagga
matguide

Det är utifrån samlade erfarenheter vi kan utvecklas för att leva gott. Förstå mattradition så ökar insikten om matens värde. Förstå andra kulturers mattradition så följer insikt om människans varande, nyttjande av och anpassning till sin omgivning. Jag utforskar mat och matkultur med en förhoppning att belysa matens värde på ett existentiellt plan men även ur ett livsberikande perspektiv. 
 
Favoritmat
En näve sichauanpeppar, en näve chili och något fermenterat så får du stoppa i vad du vill sen.
 
Bakgrund
Kinavetare med fokus på kinesisk matkultur. Stort intresse för fermenterad mat i allmänhet och alkoholframställning i synnerhet. Medlem i Jiuxian, sällskapet för spridning av kinesisk alkoholkultur i Sverige.