• Yunnan - Söder om molnen

    i en värld likt ingen annan
  • Yunnan

    Rubriktext
  • 1
  • 2

Bortom Pekings brus finns en värld där tradition och kultur är bevarade - en hänryckande verklighet sprakande av färg som inte lämnar någon oberörd. I Kinas sydvästra hörn, på gränsen mot Tibet och Burma, ligger Yunnan. En provins med makalös natur skiftande från regnskog i söder till Himalayaberg i norr, hemvist åt 26 olika etniska grupper. Det är ett land där människor levt separerade från statsmakterna, där tradition och kultur är skillnaden mellan liv och död men också det som fått dessa folk att blomstra.

Vi erbjuder er nu att följa med oss till Himalayabergens sluttningar för en resa som ingen annan. Vi kommer ta er hem till riktiga människor, människor med kunskap och passion för sin matkultur och sitt levnadssätt. Genom maten kommer vi upptäcka en del av det riktiga Kina och få en inblick i en annan verklighet.

Ytterligare information kommer inom kort

Dag 1 - Ankomst Kunming
Dag 1 - Ankomst Kunming
Vi landar i Yunnans huvudstad Kunming, navet i den multikulturella provinsen som utgör Kinas sydvästra spets. Här börjar vi känna in det vilda Kina med en måltid helt i paritet med provinsens etniska anda.
Dag 2 - Svamp
Dag 2 - Svamp
Inte nog med att Yunnan är ett kulturellt fyrverkeri, det är också en av världens mest artrika platser. Vi besöker den vilda svampmarknaden i stan och botaniserar bland tryffel och matsutake för att sedan avnjuta en uppsjö av svampsorter i en lokal svamp-hotpot.
Dag 3 - Mot Dali - Möte med baifolket
Dag 3 - Mot Dali - Möte med Bai-folket
Vi beger oss mot resans huvudmål, byn Dali. På sluttningarna av det 4200 meter höga Cangshanberget, vid randen av sjön Erhai, ligger denna pittoreska by med kullerstensgator och röda lyktor. Här bor Baifolket, tidigare en av Sydostasiens stormakter, som med sin välbevarade kultur och lokala seder utgör grunden för vår vistelse.
Dag 4 - Te
Dag 4 - Te
Få saker innehåller en sådan kinesisk romantik såsom te. Dali, som viktig knutpunkt på den södra sidenvägen varifrån te från allra första början kom, ger ett ypperligt tillfälle att förlusta sig i denna uråldriga brygd. På sluttningarna av himalayabergens sista utpost plockar vi vårt eget te, behandlar det till färdigt drickbar produkt och lär om teet i sin mest ursprungliga form.
Dag 5 - Ost
Dag 5 - Ost
Som en kvarleva efter mongolisk invasion och buddistiska influenser har Baifolket utvecklat en helt unik ost. Mrs Zhang låter oss beskåda ”rushan”, tunn som papper, frasig som chips och med djup förankring i både sociala och religiösa riter. Det är bara en ost, men det är också så mycket mer än bara en ost.
Dag 6 - Bergsfolkey Yi
dag 6 - Bergsfolket Yi
Tidigare härskare över Dali vid tiden för Nanzhaokungadömet, men numera bortstötta till bergssidorna bor Yi-folket som i sina makalöst vackra dräkter bemästrat det karga landskapet. Vi besöker Mr Qu med familj i byn Diaocao som förvandlar spartanska förutsättningar till en fest av vilda växter och traditionell snillrikhet.
dag 7 - Det muslimska huifolket
dag 7 - Det muslimska huifolket
Få folkgrupper i Kina är så svåra att få tillträde till som de muslimska. Fröken Ma, tar oss till staden Yongping och låter oss få en unik inblick i Huiminoritetens liv. Samma dag beger vi oss vidare mot Nuodeng, hem till den mest exklusiva skinkan i Kina. Här ställs lokala förutsättningar och snillrikhet på sin spets när byns eget salt och fläsk får förädlas av tidens kraft till en kulinarisk skatt helt i paritet med pata negra
Dag 8 - Kinesisk medicin
Dag 8 - Kinesisk medicin
I Kina är gränsen mellan mat och medicin flytande, varje tugga när kroppen. Norr om Dali ligger Eryuan, här bor ”lilla riskornet”. Hon tar oss med på en resa ut i naturen och förklarar principerna med mat och traditionell kinesisk medicin.
Dag 9 - Baifolkets festmat
Dag 9 - Baifolkets festmat
Bland fälten inklämt mellan sjö och berg vid Drakens hamn bor Yangqing, en passionerad man från Baifolket. Nu dukas det upp till fest med Baifolkets ”8 stora skålar”, en symfoni av det bästa dalen har att erbjuda.
Dag 10 - Marlagning med Luxi
Dag 10 - Matlagning med Luxi
Morgonen ägnas åt den lokala marknaden. Vi plockar med oss råvaror hem till Luxi som lär oss förädla dessa till äkta kinesiska rätter. Som Kinas inkörsport för Buddhism så är religiös tro är centralt för Dalis befolkning. VI besöker lokala tempel, lär om matens roll i riterna och avslutar med en måltid i ett Buddhistisk tempel.
Dag 11 - Erhai, sjön som livsådra
Dag 11 - Erhai, sjön som livsådra
Erhaisjön är Dalis livsådra. I den gamla fiskebyn Shuanglang möter vi den gamla gubben Yang. Sjöns läckerheter möter det surstarka som är så typiskt för regionen. Bland de trånga gränderna gömmer sig ångande bambutunnor och därjämte byns destilleri. Lär om världens mest sålda destillat, baijiu, och även den lokala traditionen med fruktinfusioner på kvitten, goji och ginseng.
Dag 12 - Mot Peking
Dag 12 - Mot Peking
Vi flyger mot Peking. Bland de få kvarvarande hutongerna, Pekings ikoniska gamla kvarter, avnjuter vi en riktig Pekinganka.
Dag 13 - Muren och anka
Dag 13 - Muren och anka
Sista dagen före hemresa finns möjlighet att besöka den Kinesiska muren, Den förbjudna staden eller aktiviteter efter önskemål.
JAG FÖR DIG LÄNGRE, BORTOM STÄNGDA DÖRRAR

JAG FÖR DIG LÄNGRE, BORTOM STÄNGDA DÖRRAR

Jag som följer med er heter Ludvig Sääf. Med flerårig erfarenhet från Kina och dubbla masterexamina inom kinastudier har jag dedikerat mitt liv åt att studera och utforska Kinas matkultur och den ovärderliga kunskapskälla denna tradition för med sig. Jag kommer ge er den unika möjligheten att uppleva det som finns bortom storstäder, turistmål och guideböcker. Ni kommer att få nyckeln hem till mina vänner och till de platser där jag spenderat år av studier och arbetsliv. Jag kommer guida er till en okonstlad bild av det verkliga Kinas matkultur och hjälpa er förstå dess inneboende mening för människorna den tillhör.