• Om oss

    Guidade matvandringar i Stockholm
  • 1

Vi på Food Tours Stockholm älskar god vällagad mat och bra restaurangupplevelser! Vi vill visa upp Stockholms fantastiska potential som matstad och matdestination och guidar dig till några av stadens absoluta pärlor där hjärta, yrkesstolthet, genuint kunnande och råvarufokus verkligen lyser igenom.

 

Är du själv en riktig matnörd som tycker om att stå i centrum? Vi expanderar och söker fler guider. Läs mer om arbetet som matguide.

Fredrik

Fredrik Linse Svensk flaggaengelsk flagga
Grundare och matguide

Jag har alltid haft ett stort intresse för god och vällagad mat. Med åren har intresset tilltagit och under resor i Sverige och i fjärran länder har lokala matupplevelser alltid varit de mest minnesvärda höjdpunkterna. Nu vill jag hjälpa både boende i Stockholm och besökare att upptäcka matsverige, dess kvaliteter och mångfald.

Favoritmat
Svensk husmanskost ligger mig varmt om hjärtat men jag är även väldigt förtjust i mycket av vad de olika asiatiska köken har att erbjuda. Generellt älskar jag genuin mat som är vällagad och smakar gott!

Bakgrund
I över 20 år har jag drivit företag inom upplevelse- och servicesektorn. Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Jag startade Food Tours Stockholm år 2013, något som jag drömt om sedan jag upplevt en food tour i Bangkok för över 10 år sedan.

Oliver

Oliver Boson   Svensk flaggaengelsk flagga
matguide, grundare och bryggmästare på Underjord brygghus på Södermalm, Stockholm. 

Jag har så länge jag kan minnas varit oerhört intresserad av mat. De senaste 10 åren har detta intresse även kompletterats av ett lika stort intresse för dryck. Du kan fråga mig vad som helst om öl så ska jag göra mitt bästa för att svara på frågan. I min kompiskrets var det alltid mig man ringde för att få restaurangtips i Stockholm, jag tänker mig att det här yrket därmed borde passa mig utmärkt. 

Favoritmat
I slutändan står alltid öst-asiatisk mat mig närmast hjärtat. Gärna lite avskalat, för mig kan ris och grönsaker vara det godaste som finns. 

Bakgrund
Har tidgiare studerat musik i Borlänge och efter det musicerat runt om i Europa. Har också pysslat med och studerat ljudteknik och lite nybörjar-Koreanska.

Delphine

Delphine Cartier   Svensk flaggaengelsk flaggaspanskfransk
matguide, författare och sexrådgivare

Jag är uppvuxen i en familj från olika kulturer där maten alltid tagit en väldigt central plats. Jag älskar också att visa upp Stockholms bästa sidor och kombinera det med mat. 

Favoritmat
Franska bakelser, kort och gott. 

Bakgrund
Jag har alltid haft mitt intresse för mat och att kombinera det med att guida för food tours är riktigt roligt. 

William

William Strömland   Svensk flaggaengelsk flagga
matguide och jurist på advokatbyrå


Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck. Efter flera år av jobb inom bar- och restaurangbranschen har jag nu sadlat om till kontorsnisse. Som matugid får jag ändå möjligheten att dela mitt intresse för den kulinariska världen med mina nyfikna gäster, vilket jag tycker är fantastiskt kul!

Favoritmat
Jag är lite av en allätare och äter lika gärna fiskbullar i dillsås som cognacsflamberad kalvnjure, det viktigaste är bra råvaror och trevligt sällskap. 

Bakgrund
Jag flyttade runt i Sverige och utomlands under utppväxten vilket gjorde att jag mötte många olika matkulturer och mattraditioner. Till slut landade jag i Malmö för studier innan jag flyttade upp till Stockholm för ett år sedan. Att vara relativt ny i samma stad som man guidar i är fantastiskt tycker jag då jag får lära känna Stockholm via maten och alla de härliga gäster jag guidar. 

Anna

Anna Grauers  Svensk flaggaengelsk flagga
matguide, matbloggare och inköpschef

Jag har varit matintresserad så länge jag kan minnas. Jag har också bott utomlands ganska många år och då fått upp ögonen för många olika matkulturer. Mitt största intresse är utomeuropeiska matkulturer. Jag brukar alltid gå på en food tour när jag är ute och reser, det är ett häftigt sätt att utforska ett land och en kultur. Att guida på Food tours är också ett av världens mest tacksamma guide-jobb, vi går mest runt och har det riktigt trevligt. Jag får prata om mat och träffa nytt folk, vilket är mina två stora intressen. Ibland lär jag mig även något nytt när gästerna kan mer om specifika saker än vad jag kan, vilket är väldigt utvecklande.

Favoritmat
Det är lite som att välja ett favoritbarn... Jag bodde i fyra år i Kina så kinesisk mat har en speciell plats i mitt hjärta, framför allt det Sichuanska köket. Generellt gillar jag mycket asiatiskt mat men en klassisk Spagetti Bolognese är också en favorit.

Bakgrund
Vid sidan av guidningen driver jag matbloggen Kryddhyllan där vi inspirerar människor genom att laga mat från olika delar av världen. Det är något jag verkligen brinner för och det är även något som verkligen för folk samman. Mat är en otroligt bra minsta gemensamma nämnare hos människor, man kan alltid prata mat med vem som helst!

 

Ludvig

Ludvig Sääf  Svensk flaggaengelsk flaggakinesisk flagga
matguide

Det är utifrån samlade erfarenheter vi kan utvecklas för att leva gott. Förstå mattradition så ökar insikten om matens värde. Förstå andra kulturers mattradition så följer insikt om människans varande, nyttjande av och anpassning till sin omgivning. Jag utforskar mat och matkultur med en förhoppning att belysa matens värde på ett existentiellt plan men även ur ett livsberikande perspektiv. 
 
Favoritmat
En näve sichauanpeppar, en näve chili och något fermenterat så får du stoppa i vad du vill sen.
 
Bakgrund
Kinavetare med fokus på kinesisk matkultur. Stort intresse för fermenterad mat i allmänhet och alkoholframställning i synnerhet. Medlem i Jiuxian, sällskapet för spridning av kinesisk alkoholkultur i Sverige.
Johanna

Johanna Toivola  Svensk flaggaengelsk flaggaitaliensk flaggafinsk flagga
matguide

God mat förgyller livet! Min önskan är att få fler att inspireras och upptäcka Stockholms fantastiska utbud. För mig är mat en helhetsupplevelse. Man äter med alla sina sinnen. Många av mina bästa minnen är just matupplevelser.

Favoritmat
Funktionell mat, eftersom jag alltid har haft ett stort intresse och en nyfikenhet för mat, kost och hälsa. Äter gott men inte bara för att bli mätt utan även för att må bra. "Let food be your medicine and medicine your food" som Hippokrates sa.

Bakgrund
Har en varierad bakgrund inom media och kommunikation, men halkade av en slump in i guideyrket och älskar det.

Annica

Annica Grimlund   Svensk flaggaengelsk flagga
Pensionerad journalist och matguide 

Jag är uppväxt i en stor familj, en riktig matmaffia. Vi var sex syskon och en mamma och pappa som kånkade hem en halv gris till trean i Högdalen varje jul. Det lade grunden till mitt stora intresse för mat och matlagning. Mamma är journalist och startade tidningen Gourmet, vilket gjorde att jag fick en inblick i restaurangernas värld. Kockar blev mina hjältar! Jag fick också vara med och testa krogar, vilket inte gjorde saken sämre. Då lärde jag mig också att döma en restaurang efter hur ren toaletten var. Ren toalett - rent kök! sa mamma. 

Favoritmat
Svart pasta med skaldjur (massor av umami) och en god olivolja. Lammkött med massor av färska örter är också en favorit.

Bakgrund
Jag är en pensionerad journalist och har jobbat på Bonniers veckotidningar i många år. De sista 20 åren av mitt yrkesliv specialiserade jag mig på utbildningsfrågor inom fackpressen. Jag tycker både om mat och att umgås med människor och valde därför att kombinera nytta med nöje, och att bli matguide!